V zdravém těle zdravý (vz)duch

Na co slouží čistička vzduchu?

    Čistička vzduchu je primárně určena pro alergiky, obzvláště pro ty, kteří mají alergii na pyl nebo alergii na roztoče. Roztoče, jako i pyl se nacházejí ve vzduchu a ve formě prachu se vznášejí v místnosti a následně dopadají na předměty v místnosti a na zem. Čističku vzduchu by si však určitě může pořídit i domácnost, ve které žádný alergik nebydlí. V prachu se totiž nachází množství jiných látek, které jsou zdraví škodlivé a rozhodně nebude na škodu eliminovat jejich výskyt v prostředí.

 

                                                                         virus a bakteria

    Jedná se zejména o PM částice, které jsou možná pro laiky neznámým pojmem, no určitě je důležité znát jejich vliv na organizmus. PM částice jsou mikroskopické prachové částice, které není možné vidět volným okem. Uvolňují se například při spalování fosilních paliv nebo v dopravě z pneumatik. Následně jsou unášeny vzduchem i do velkých vzdáleností. Tyto částice následně vdechujeme a pronikají do průdušek, plic a do krve. Usázejí se v organizmu a není možné je dostat pryč. Ve velkým množství, které se v organizmu akumuluje v průběhu let, mohou způsobovat zdravotní potíže.

PM částice zdaleka nejsou to jediné, co čistička dokáže zachytit. Kvalitní čistička vzduchu dokáže zbavit místnost od nepříjemných pachů, bakterií, plísní a virů. Samozřejmě všechno závisí od kvality čističky, a nálože, které je čistička vystavena. Zároveň je důležité přihlížet na parametry čističky a to zejména na rozlohu místnosti, kterou je schopna vyčistit. O tom si ještě povíme níže v článku.

Jak jsme už zmínili, kvalita ovzduší je pro zdraví člověka důležité a i když nemůžeme ovlivnit kvalitu ovzduší v našem městě nebo na naši ulici, můžeme alespoň vylepšit kvalitu vzduchu v místnosti. Doporučuje se umístit čističku vzduchu do ložnice, abychom alespoň v době spánku poskytli našemu tělu oddech od všech nečistot z ovzduší.

 

Jak čistička vzduchu funguje?

    Čističky vzduchu z naší nabídky v sobě mají zabudovanou technologii víceúrovňového filtrování. Doporučujeme vybírat čističky vzduchu, které mají minimálně HEPA filtr. HEPA filtr odstraňuje již zmíněny PM částice, bakterie a viry. Čističky vzduchu Quiny, mají krom HEPA filtru také filtr z netkané textilie, který zachytává vlasy, zvířecí chlupy, prach a tedy i roztoče. Uhlíkový filtr zase absorbuje a rozkládá formaldehydy, fenoly, dým a plísně. Tyto čističky mají také funkci ionizace, co v praxi znamená, že vypouští záporně nabité iony a v místnosti pak zůstane po vyčištění vzduch příjemnější a zbaven pachů. Právě záporně nabitým ionům vděčíme za ,,voňavý a čistý vzduch“.

                                                hepa filter

 

K zapojení a spuštění čističky vzduchu není zapotřebí žádná technická zdatnost. Stačí čističku vzduchu postavit k stěně a pohlídat, aby ji po stranách v délce alespoň 20cm nezavazeli (ne do blízkosti dveří a oken) Jiné předměty a aby mohli průduchy pracovat. Následně stačí čističku zapojit do elektrické sítě a spustit pomocí dálkového ovladače nebo přímo na displeji zařízení.

 

Kam je čistička vzduchu určena?

   Pokud vybíráte čističku vzduchu do ubytovacího zařízení, myslete na to, že se nedoporučuje umístit čističku do otevřených místností. Je tedy nevhodná do vstupných hal, na recepci nebo do chodeb. Naopad vhodná bude do samotných pokojů. V tomhle případě doporučujeme čističku těm, kteří přemýšlí nad čističkov do menšího ubytovacího zařízení s méně pokoji, obzvláště pokud jsou místnosti špatně větrané nebo máte potíže s plísnemi nebo vlhkostí.
Čističku doporučujeme také do provozů, například do kadeřnictví, kanceláře, nebo menších obchodů.

Je potřeba brát v potaz, že nejvýkonnější je čistička, když pracuje na plný výkon, co ale znamená, že je hlučnější, než při nižších stupních čištění. V naši nabídce naleznete dva typy čističek. Jedna má vícestupňové čištění, které je možné regulovat. Druhá má jenom jeden stupeň, který ale zodpovídá nejvyššímu stupni čištění.

                                              _MG_8857b

 

Životnost a údržba čističek

    Je důležité sledovat monitor čističky, který vám oznámí, jestli je filtr zanesen a je proto potřeba ho vyměnit za nový. Z pravidla je doba životnosti filtru z naši nabídky 3 tisíc hodin čistého provozu. Neignorujte upozornění čističky na potřebu výměny filtru. Můžete tak poškodit samotnou čističku. Náhradní filtry je možné zakoupit na našich stránkách, případně telefonicky či e-mailem.

                                                                                 filter

 

Jak zjistím, že čistička opravdu čistí vzduch?

    To, jestli čistička vzduchu čistí vzduch není tak snadno poznat. Protože PM částice nejsou viditelné volným okem, jen těžko se přesvědčíte, jestli je jich v místnosti méně. Tuto informaci vám poskytne samotná čistička, která má zabudovaný senzor kvality vzduchu a na displeji vám poskytne informaci, jestli se kvalita vzduchu zlepšila. Pokud si zakoupíte nebo již máte doma čističku s funkcí ionizace, můžete po vstupu do místnosti cítit rozdíl v kvalitě vzduchu díky čichu. Tento test je však velice subjektivní. Někdo vůbec změnu cítit nemusí, no to neznamená, že čistička nefunguje správně. Opět je potřeba sledovat informace na displeji.

Co když informacím na displeji nedůvěřujete a chcete se na vlastní oči přesvědčit, jestli čistička funguje? V tom případě zkuste umístit čističku do uzavřené místnosti, ve které je dým. Například do kuchyně. Můžete pozorovat rychlost, jakou dým mizí z místnosti a tak se přesvědčit, jak kvalitní čističku vzduchu máte doma.

                                                          q